[:zh]

台灣自由行,台灣套票,小琉球,小琉球自由行,小琉球攻略,小琉球旅遊

台灣自由行,台灣套票,小琉球,小琉球自由行,小琉球攻略,小琉球旅遊

位於東港外海的小琉球一直以來都是旅遊熱門地,不只島上地理、生態資源豐富,更有無數美麗的海岸與礁石,如果你還沒去過小琉球也不知道該怎麼安排的話,只要看完這一篇小琉球自由行的交通、景點、美食攻略,保證讓你玩好玩滿沒問題!小琉球,喺離台灣本島最近嘅小島,位於台灣西南面,亦喺台灣唯一嘅珊瑚島,全球僅有七個珊瑚島之一。一個只有6.8平方公里嘅小島,海岸線就有12公里咁長。

東港出發

搭乘火車到高雄火車站後,轉乘客運到東港站,再徒步約10分鐘到東港碼頭,可選擇搭乘公營/自營船,航行時間為25~40分鐘不等,分別在在小琉球的大福漁港和白沙尾港停靠。

高雄出發

從2017年7月開始,可以在高雄捷運小港站搭乘免費接駁車,或者港都客運紅2A抵達鳳鼻港碼頭,轉搭去往小琉球的船隻,每天只有一班來回,航行時間為40分鐘,懶得去東港的旅人不妨可以參考這個路線囉!

豐富海洋生物 與大海龜同游

小琉球之所以喺台灣咁受歡迎,成為台灣當地人嘅渡假勝地,小小嘅地方,因為海裡面住咗一群海龜大哥,潮間帶住咗藍指海星、海膽、海蔘、海兔、海葵蝦而爆紅全台灣。台灣中央山脈整年保護住小琉球,阻擋東北風,所以小琉球四季溫暖宜人,一年365日都可以喺海岸邊近距離同大海龜游水,換對膠鞋喺潮間帶嚟個生態遊,了解一下海洋小生物,或者踩下單車環島吹海風睇日落。

18公里環島公路 貫穿多個景點

台灣自由行,台灣套票,小琉球,小琉球自由行,小琉球攻略,小琉球旅遊

公路有上落路段 可租單車或電動單車

環島公路大致平坦,柏油路面,非常適合踩單車。雖然話環島公路平坦,某D路段都有上落斜,台灣屏東騎步行網將小琉球同其他屏東單車路線相比,小琉球嘅單車路只喺屬於2星級路線(最高喺3星級),代表間中有坡度起伏。如果唔想夏日炎炎30幾度個陣上斜踩到要生要死,建議租用裝咗摩打嘅電動單車。

台灣自由行,台灣套票,小琉球,小琉球自由行,小琉球攻略,小琉球旅遊

島上有唔少車行出租普通單車或者電動單車,2日1晚租金大約台幣300元左右,唔洗駕駛牌照都可以租用,岩晒香港人。電動單車操作非常簡單,基本上同普通單車一樣,平地可以照平時咁踩,遇到上斜唔想咁辛苦就可以扭一扭手制,摩打就會開動,單車自動加速,慳返唔少腳力,不過都要一邊踩返幾腳用黎輔助一下上斜衝力。電動單車車速一般最高每個鐘只有40公里,建議放慢車速,十幾廿公里左右慢慢行慢慢踩,一邊欣賞風景一邊吹著帶著鹹味嘅空氣。

要注意上落坡最斜應該喺觀光碼頭去美人洞個段,環島要減少上斜位,技巧是順時針由觀光碼頭出發,去小琉球最著名嘅珊瑚大石「花瓶石」先影個到此一遊,跟住踩去厚石群礁,再去西面嘅落日亭、烏鬼洞、美人洞,最後返觀光碼頭,大約1個鐘頭就可以輕鬆環島。

厚石群礁「秘密沙灘」 水清見底

經過厚石群礁記得留意有一個無名嘅「秘密沙灘」,好耐之前當地居民用挖咗一條大水溝方便漁民拖小舢舨上岸,荒廢之後形成依家呢個秘密沙灘,小琉球嘅沙灘多數都喺珊瑚石灘,所以沙灘算不上沙幼,不過一定水清,仲要喺李斯德林嘅透明藍。

台灣自由行,台灣套票,小琉球,小琉球自由行,小琉球攻略,小琉球旅遊

仲有另一個「秘密泳池」,喺小琉球唯一嘅中油加油站附近,當地人都當成私人秘密泳池,部份體驗潛水都揀呢個「秘密泳池」作為出海嘅港口,可想而知呢帶嘅海有幾清澈。

備註:一般租電動單車都會俾埋充電插頭,民宿一般電器插座就可以沖電。踩完一日返民宿沖一晚電,基本踩足一日都無問題。

小琉球必玩活動# 夜訪小琉球

來到小琉球自由行 ,不只白天要玩,晚上更要玩,不只有滿天的星星,還有各式各樣的豐富生態等著你去探險,因為有些生物或是景色只有晚上才能看到,像是會在海面上隨波逐流的棋盤腳,每年只會有兩個月開花,並且是在晚上,散開的白色花蕊就好像點亮的小夜燈一樣可愛。

另外,晚上的潮間帶也是非常熱鬧的,可以看到螃蟹、海星、海膽等等各式各樣跟白天不太相同的生物,但是通常需要視潮汐狀況而定,如果風浪較大的話,就不一定會進行導覽。

[:]