[:zh]相信每個人都曾經都幻想過做童話故事入面既主角,不過如果唔係嬴在起跑線既基本上都係得個諗字。不過如果退而求其次,能夠置身係童話式既世界,或者去波蘭可以滿足到你。

波蘭既Sopot就有一座完全扭曲、超越常理同現實既建築物,有人相信只有身處係愛麗斯夢遊仙境的世界先會遇到既建築物,又或者係畢加索發夢時所設計的作品。這座建築名為Krzywy Domek,建於2004年,佔地約4,000平方米,其實它獨特嘅外形是取材自波蘭著名插畫家Jan Marcin Szancer和瑞典藝術家Per Dahlberg的作品,完全扭曲的外形加上七彩繽紛而大膽既用色配搭,令人好似走進夢境一樣,依個超現實既作品就成為今日嘅一個地標。

article-2170194-13F420CF000005DC-975_964x642

其實就咁睇真係有小小頭暈

雖然今日非常成功,好多人前來朝聖,但當時其實引來好多反對既聲音。因為高昂既建築費用,加上當時人們既接受能力,引來不少的爭議,可是到了今日卻又成為城市的象徵和活招牌,證明左好的東西的確要經歷時間的考驗。[:]