大家出街食飯去米線都食得多啦,唔知大家對「米線」嘅認識有幾多呢?今次Travel Mama蜜蜜遊就同譚仔三哥黎一次crossover。由四月份開始,Travel Mama蜜蜜遊推出一系列以米線起源作主打嘅旅遊套票。凡購買該套票,便可獲贈譚仔三哥「過橋米線連飲品」換領券一張。機會難得,先到先得!今次實行『媽媽』帶你去旅行,『哥哥』請你食米線!去一次旅行,順便了解一下當地飲食文化。

唔同地方嘅米線都有唔同嘅由來,就好似我地今次主打嘅兩個地方:新加坡同中國雲南。兩地嘅米線由來同故事都十分唔同。

新加坡出名嘅結霜橋叻沙,係新加坡著名的叻沙檔之一,開業至今已有50幾年嘅歷史。檔主黃有寶係17歲的時候巧遇一位係船上做過廚師的海南老先生,並向佢學習烹煮叻沙。用火炭熬煮湯汁加上新鮮食材,而且價錢又相宜,變成好多人慕名而來,佢嘅三輪車叻沙檔慢慢成為咗結霜橋嘅一個特色。

係結霜橋曾經流傳過一句說話:「到結霜橋不吃叻沙,不算到過結霜橋」。亦都可以話結霜橋呢條街成就咗黃有寶嘅叻沙檔位。

而係中國雲南,亦都有全國街知巷聞嘅過橋米線。咁唔知有幾多人知道過橋米線嘅由來呢?相傳過橋米線係起源於雲南,清朝時滇南蒙自縣城外有一個湖心小島,有一名秀才常到島上讀書,秀才賢慧勤勞嘅娘子經常整佢鍾意食嘅米線送俾佢做午餐。但出門到了島上時,米線已經唔熱。

後來一次偶然送雞湯的時候,秀才娘子發現雞湯上覆蓋著厚厚嘅一層雞油,阻斷熱氣,起到保溫嘅效果;如果將佐料同米線等食時再放,仲更加爽口,避免因長時間唔食被浸爛嘅情況。於是佢先將肥雞、童子骨等煮好清湯,上面覆蓋上厚厚嘅雞油;而米線係屋企燙好,配料切到薄薄地,到島上先再用滾油燙熟。即使係寒冬,秀才係島上都食到又有營養又能祛寒嘅食物,於是發奮苦讀,最終金榜題名,更為後人留下一道傳統美食。

此法一經傳開,人們紛紛仿效,因為到島上要過一座橋,也為紀念這位賢妻,後世就把它叫做「過橋米線」。

大家睇完呢兩個故事,係咪好想立即到呢兩個地方睇下,食一次當地出名嘅米線呢!仲唔快d黎我地Travel Mama蜜蜜遊到購買呢兩個地方嘅旅遊套票,我地仲會送你譚仔三哥「過橋米線連飲品」換領券一張!又去到玩,又食到好野,仲唔快d黎買,先到先得噶!